Έρχεται ο «καύσωνας της χιλιετίας» στην Ευρώπη ?

Οι θερμοκρασίες σπάνε τα ρεκόρ σε όλη την Ευρώπη και την επόμενη εβδομάδα όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ο καύσωνας θα χτυπήσει την Ισπανία και την Πορτογαλία. Παρόλο που οι παραθεριστές αναμένουν συνήθως θερμοκρασίες γύρω στους 33 ° C με 35 ° C, υπάρχει η πιθανότητα ο υδράργυρος να σκαρφαλώσει προς τους 50 ° C .

Το Σάββατο προβλέπεται να είναι η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας της Ευρώπης και το Met Office έχει δηλώσει ότι οι θερμοκρασίες στην Ιβηρική χερσόνησο «θα μπορούσαν να ξεπέρασουν το ρεκόρ όλων των εποχών στην ηπειρωτική Ευρώπη των 48 ° C», με ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που πιθανόν να επεκταθούν στη νοτιοδυτική Γαλλία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Met Office, η καταγραφή της θερμοκρασίας ρεκόρ των 48 ° C καταγράφηκε στην Αθήνα στις 10 Ιουλίου 1977.

«Υπάρχει μια πιθανότητα να φτάσουμε στους 50 ° C», δήλωσε η Yeomans. Οι συμβουλές από το Met Office είναι οι πολίτες να παραμένουν σε σκιερό μέρος τις μεσημεριανές ώρες και να εφαρμόζουν τακτικά αντηλιακά υψηλής προστασίας. Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες αναμένεται να καταγραφούν στα ηπειρωτικά, οι συνθήκες δεν θα είναι πολύ καλύτερες σε παράκτιες περιοχές και θέρετρα όπου συχνάζουν εκατομμύρια ντόπιοι και τουρίστες.

«Οι θερμοκρασίες που βιώνουμε σήμερα μπορεί να μην είναι ακόμα το” νέο φυσιολογικό “, αλλά μέσα σε λίγες δεκαετίες θα μπορούσαν να είναι» προειδοποίησε ο επικεφαλής επιστήμονας του Met Office Stephen Belcher. Η ομάδα του πραγματοποιεί επί του παρόντος λεπτομερή ανάλυση του καύσωνα και της σύνδεσής του με την κλιματική αλλαγή, και τα ευρήματα θα δημοσιευθούν αργότερα το 2018.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr/news/kosmos/erxetai-o-kaysonas-tis-xilietias-stin-eyropi  )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *