Αντίποινα Μέι με απελάσεις Ρώσων διπλωματών

Εντείνεται ο διπλωματικός πόλεμος Μόσχας-Λονδίνου. Στην απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών προχωρά η Βρετανία, μετά την άρνηση της Μόσχας να εξηγήσει πώς ο ρωσικής παρασκευής νευροπαραλυτικός παράγοντας έφτασε στη Βρετανία και χρησιμοποιήθηκε εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ. Μάλιστα, η Τερέζα Μέι επισήμανε ότι το βρετανικό αίτημα αντιμετωπίστηκε από τη Μόσχα με «σαρκασμό και περιφρόνηση».

Η Ρωσία, απαντώντας στην απόφαση απέλαση, τη χαρακτήρισε «απαράδεκτη, αδικαιολόγητη και κοντόφθαλμη».

Όπως ανακοίνωσε η Τερέζα Μέι, οι 23 διπλωμάτες που απελαύνονται είναι «μη δηλωμένοι πράκτορες μυστικών υπηρεσιών» και θα πρέπει να εγκαταλείψουν το βρετανικό έδαφος εντός μίας εβδομάδας. Επίσης, ανακάλεσε την πρόσκληση που είχε απευθύνει το προηγούμενο διάστημα προς τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ πρόσθεσε ότι η βρετανική βασιλική οικογένεια δεν θα παρακολουθήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στη Ρωσία.

Η Ρωσία, που αρνείται κάθε εμπλοκή στην απόπειρα δολοφονίας του Σεργκέι Σκριπάλ, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με το τελεσίγραφο της Βρετανίδας πρωθυπουργού έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση του Λονδίνου προχωρά στην επιβολή κυρώσεων με τις οποίες τονίζει ότι Τερέζα Μέι «θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» προς τη Μόσχα.

Εκτός από την απέλαση των 23 διπλωματών, αυξάνονται οι έλεγχοι στις ιδιωτικές πτήσεις, στα τελωνεία και τα εμπορεύματα, παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων πολιτών για τα οποία υπάρχουν στοιχεία ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν ώστε να απειλήσουν τη ζωή ή την περιουσία κατοίκων και πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ θα ανασταλούν οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Ρωσίας και Βρετανίας.

Για την επιβολή των κυρώσεων ενημερώθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας στο Λονδίνο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, ο οποίος τις χαρακτήρισε «απαράδεκτες» και «προκλητικές».

Σύμφωνα με την Τερέζα Μέι, που ανακοίνωσε τις βρετανικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, καθώς δεν δόθηκαν οι απαντήσεις που περίμενα, «δεν μπορεί να υπάρχει εναλλακτικό συμπέρασμα από το ότι το ρωσικό κράτος είναι ο ένοχος» για την απόπειρα εις βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του.

Χαρακτήρισε «τραγικό» το γεγονός ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν «επέλεξε να δράσει με τον τρόπο αυτό».

Και στον ΟΗΕ

Για την υπόθεση και τις κυρώσεις που επιβάλλει στη Ρωσία η Βρετανία θα ενημερώσει εντός της ημέρας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ ο εκπρόσωπός της ενημέρωσε και το ΝΑΤΟ.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία» για τη χρήση του νευροπαραλυτικού παράγοντα και δήλωσαν ότι πρόκειται για «σαφή παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών».

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ. ΕΦΣΥΝ http://www.efsyn.gr/arthro/antipoina-mei-me-apelaseis-roson-diplomaton)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *