Βαθαίνει το «ιερό» ρήγμα Μόσχας-Κωνσταντινούπολης

Η απόφαση του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να κηρύξει την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας από το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει προκαλέσει έναν «ιερό πόλεμο» άνευ προηγουμένου με τη ρωσική εκκλησία να διαμαρτύρεται έντονα και εκπροσώπους της να μιλούν για απόφαση που θα προκαλέσει χάος ανάμεσα στις Ορθόδοξες Εκκλησίας.

Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας προειδοποίησε σήμερα ότι η δυνατότητα να μεταφέρονται ιερά κειμήλια της Ορθοδοξίας από το Πατριαρχείο στη Ρωσία θα δυσκολέψει εξαιρετικά, αποκλείοντας, πάντως, την πιθανότητα να υπάρξει πρόβλημα με το «Άγιο Φως».

Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μπαίνει πλέον σε καθεστώς «ακοινωνησίας» με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, προειδοποιώντας για περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέλλον.

Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Κλήμης προειδοποιεί ότι η απόφαση του Πατριαρχείου θα φέρει χάος στις Ορθόδοξες Εκκλησίας ανά τον κόσμο.

«Αυτό που έκανε το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης με τις πράξεις του είναι ότι έδειξε τον δρόμο για πολλές Εκκλησίες που δεν έχουν αναγνωριστεί και προσπαθούν να βρουν νομιμοποίηση με απολύτως αντικανονικό τρόπο» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει ότι «το να διατηρεί το δικαίωμα να ακυρώνει αποφάσεις που έχουν ληφθεί τριακόσια, πεντακόσια ακόμη και χίλια χρόνια πριν, θα οδηγήσει σε χάος μεταξύ των τοπικών Ορθόδοξων Εκκλησιών».

Το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα καταγράφουν με τον πιο… γλαφυρό τρόπο τα ρωσικά ΜΜΕ κάοντας λόγο για μεγάλο ρήγμα.

«Η διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπήρξε η λογική συνέπεια των αποφάσεων αυτών», δηλώνει ο διευθυντής του Κέντρου μελέτης θρησκευτικών και κοινωνικών προβλημάτων του Ινστιτούτου Ευρώπης Ρομάν Λουνκίν, στην εφημερίδα Kommersant επισημαίνοντας ότι οι θρησκευόμενοι δεν θα μπορούν να συμμετάσχουν στα μυστήρια που τελούνται σε ναούς που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου σε όλο τον κόσμο».

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν για την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία θα είναι σημαντικό να διατυπώσουν τις απόψεις τους οι αρχηγοί των ορθοδόξων εκκλησιών σε διάφορες χώρες» επισημαίνει ο Λουνκίν, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν ούτε μια εκκλησία δεν ενέκρινε ευθέως τις ενέργειες του Βαρθολομαίου, ο οποίος μπορεί να βρεθεί στην μειοψηφία».

Ο καθηγητής της θεολογικής ακαδημίας της Μόσχας Αλεξέι Όσιποφ, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Izvestia επισημαίνει ότι μετά την διακοπή της ευχαριστιακής κοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο οι εκκλησίες κατά τόπους δεν μπορεί να σιωπήσουν, θα πρέπει να εκφρασθούν. «Το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αγνοηθεί. Προς το παρόν πολλοί βρίσκονται σε αναμονή. όμως εάν δύο εκκλησίες διακόπτουν την κοινωνία, τότε θα πρέπει είτε να επιλέξουν την μία εκ των πλευρών, είτε να διακόψουν την κοινωνία και με τις δύο» εκτιμά ο Όσιποφ. Ο ίδιος προσθέτει ότι « στην πραγματικότητα, κάθε κατά τόπον εκκλησία πρέπει να διακόψει την ευχαριστιακή κοινωνία είτε με τον Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία. Δεν είναι μια τόσο απλή κατάσταση».

Η εφημερίδα Rbk επισημαίνει ότι οι θρησκευόμενοι της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας μετά την απόφαση της Ιεράς συνόδου εφεξής δεν πρέπει να προσεύχονται στους ναούς που βρίσκονται υπό την δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Εάν αυτό συμβεί, τους περιμένει η τιμωρία. Εάν προσευχηθούν σε «απαγορευμένους ναούς» θα είναι υποχρεωμένοι να μετανοήσουν για το αμάρτημα τους αυτό στην εξομολόγηση. Υπό απαγόρευση για τους ρώσους θρησκευόμενους επισημαίνει η ρωσική εφημερίδα βρίσκονται όλες οι ορθόδοξες εκκλησίες που υπάγονται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο καθώς και οι εκκλησίες που βρίσκονται στο Άγιο Όρος.

(ΠΗΓΗ  : http://www.efsyn.gr/arthro/vathainei-iero-rigma-moshas-konstantinoypolis   )