Γιατί το ΚΚΕ καταγγέλλει τα ψευτοσωματεία που στήνονται

Επεισόδια είχαμε σήμερα στο συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην Αθήνα,  γιατί το ΠΑΜΕ παρενέβη καταγγέλλοντας νοθείες και «σωματεία σφραγίδες» που στόχο έχουν τη δημιουργία μιας συμβιβασμένης και εργοδοτικης ομοσπονδίας, με συνέδρια που γίνονται με μπράβους της εργοδοσίας και διευθυντικά στελέχη,  η δε Ομοσπονδία κατήγγειλε οτι το ΠΑΜΕ προέβη σε τραμπουκισμους.

ΠΩΣ ΛΕΙΟΥΡΓΕΙ Η ΟΙΥΕ

Για παράδειγμα,  το ΚΚΕ κατήγγειλε  μια μεθόδευση για τη διαμόρφωση νόθων συσχετισμών, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), Δ. Καραγεωργόπουλο, και συνεργάτη του τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καβάλας (ΕΥΚ), Ευ. Μακρογιάννη, στελέχη της ΠΑΣΚΕ

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα  το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Καβάλας,  το Σάββατο 14/10, τα δύο προαναφερόμενα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με πρόσχημα την πρόσκληση για ενημέρωση των εργαζόμενων συμβασιούχων στην καθαριότητα και την εστίαση του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας, παγίδευσαν τους εργαζόμενους για να εγγραφούν και να ψηφίσουν σε ένα «πανελλαδικό σωματείο», με την επωνυμία «Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση»», στο οποίο εμφανίζεται να είναι πρόεδρος ο Δ. Καραγεωργόπουλος.

Εκμεταλλευόμενος το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι μετά από 10 – 15 χρόνια δουλειάς κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία, ο πρόεδρος της ΟΙΥΕ, μιλώντας για την αντεργατική πρόταση που προωθεί η κυβέρνηση για δημιουργία ΚΟΙΝΣΕΠ από αυτήν την κατηγορία των εργαζομένων, είπε ότι θα μπορούσαν να πετύχουν τέτοιου είδους «πειράματα» σε 5 – 10 χρόνια και στην Ελλάδα, αρκεί να τα δοκιμάσουμε πρώτα πιλοτικά σε ένα – δύο νοσοκομεία.

Στη συνέχεια, προσπάθησε να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και να τους εκφοβίσει, σχετικά με το αν μπορούν ή πρέπει να οργανωθούν στο Σωματείο του νοσοκομείου ή να ιδρύσουν δικό τους, με απώτερο σκοπό να τους κλείσει στο δικό του «μαντρί». Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο του νομού, «πίεζαν τους εργαζόμενους να αποφασίσουν εκείνη την ώρα για το αν θέλουν να γραφτούν στο Σωματείο που τους πρότειναν και να φτιάξουν παράρτημα, χωρίς δε να είναι ενήμερη η πλειοψηφία των εργαζομένων, εντελώς ξαφνικά τους παρουσίασαν δικαστικό αντιπρόσωπο και «έτοιμη» διορισμένη εφορευτική επιτροπή, έτοιμο εκλογικό κατάλογο που είχε εγγεγραμμένους – φυσικά εν αγνοία των περισσότερων – σχεδόν το σύνολο των εργαζομένων. Αρχισαν να τους παρουσιάζουν αιτήσεις εγγραφής εκείνη την ώρα και τους καλούσαν να γραφτούν και να συμμετάσχουν στις «εκλογές» του Σωματείου που είχαν ήδη ξεκινήσει, με έτοιμα από τα πριν ψηφοδέλτια».

Το κλαδικό Σωματείο μιλά επίσης για ερωτήματα που γεννά η στάση της εφορευτικής επιτροπής και της δικαστικής αντιπροσώπου, που αρνήθηκαν να δώσουν ψηφοδέλτιο όταν τους ζητήθηκε από εργαζόμενους που τους είχαν γραμμένους στον εκλογικό κατάλογο, για να διαπιστώσουν αν είναι ερήμην τους γραμμένα και τα δικά τους ονόματα μέσα, ενώ απέρριψαν την ένσταση που κατέθεσαν λίγο αργότερα.

Καταγγελία για εκλογές – παρωδία στις Σέρρες

Εκλογές – παρωδία και στο Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Σερρών.

Οπως αναφέρει, στο συγκεκριμένο σωματείο – σφραγίδα, «οι εκλογές έγιναν σε μία αίθουσα 2×2 χωρίς καμία ανακοίνωση από τα πριν, χωρίς να γίνουν γνωστές στην πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, ενώ δεν έγινε ποτέ εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση. Παράλληλα, συνοδεύτηκαν από παρατυπίες και νοθεία.Την ίδια ώρα και εντελώς παράνομα, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου δεν επέτρεψε σε μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων να παρακολουθήσει τις αρχαιρεσίες και να υποβάλει ένσταση για τη νοθεία που έγινε».

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι ότι «η  κατάσταση στην ΟΙΥΕ είναι για γέλια και για κλάματα. Με τα έως τώρα στοιχεία καταγράφεται ένα μοναδικό για τη σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος γεγονός: Ο βαθμός οργάνωσης της εργατικής τάξης φαίνεται στη συγκεκριμένη ομοσπονδία να έσπασε κάθε ρεκόρ την τριετία που πέρασε. Θα πάρουν μέρος πάνω από 600 (!) «αντιπρόσωποι», οι οποίοι με βάση το μέτρο 1/100 εμφανίζονται να εκπροσωπούν πάνω από 60.000 ψηφίσαντα μέλη!»

Σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, με εκτεταμένη ανεργία, σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς, φαίνεται πως όχι μόνο αυτό δεν καθρεφτίζεται στην ΟΙΥΕ, αλλά περίπου 13.000 περισσότεροι νέοι εργαζόμενοι οργανώθηκαν και συμμετείχαν σε εκλογές στα σωματεία τους, δημιουργώντας ένα σώμα συνεδρίου που ξεπερνά και αυτό της ΓΣΕΕ!

Το ΠΑΜΕ αναφέρει:

«Στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΙΥΕ είχαν το θράσος να φέρουν επιπλέον νέα «σωματεία» προς εγγραφή, ανάμεσα στα οποία ήταν σωματεία σε «πτηνοτροφικές» επιχειρήσεις, στα «Τρόφιμα – Ποτά», σε «οικοδομικές» εργασίες, στους ΟΤΑ, στα νοσοκομεία, στην ύδρευση, στο φάρμακο, κ.ο.κ. Αναφερόμαστε δηλαδή σε ανύπαρκτα σωματεία, που φτιάχνονται μέσα σε μια νύχτα στα γραφεία διευθυντάδων και επιχειρηματικών ομίλων, που ξεπηδάνε είτε αυτοτελώς είτε με τη μορφή «παραρτημάτων» σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας. Ο βασικός σκοπός της ύπαρξής τους είναι να καταφέρουν με όλα τα μέσα να διαμορφώσουν τους συσχετισμούς που επιθυμεί η εργοδοσία, να καθοριστούν οι συσχετισμοί στους κλάδους, στην ΟΙΥΕ, στη ΓΣΕΕ. Για παράδειγμα, σε ένα μόνο νομό, στο νομό Σερρών, υπάρχουν 2 κλαδικά σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων και εμποροϋπαλλήλων, στα ψηφοδέλτια των οποίων υποψήφιοι είναι σχεδόν τα ίδια άτομα. Οποιος δεν εκλέγεται στο ένα σωματείο εκλέγεται στο άλλο για να μη μένει κανείς παραπονεμένος. Αναφερόμαστε σε σωματεία για τα οποία μάταια θα αναζητήσει κάποιος εργαζόμενος μια ανακοίνωση για τα προβλήματα που βιώνει, ένα τηλέφωνο να μπορέσει να επικοινωνήσει. Εργοδότες εκπροσωπούν τους εργαζομένους τους! Σωματεία χωρίς καμία συλλογική διαδικασία, χωρίς καμία δράση, εμφάνιζαν άνοδο σε ψήφους, όπως το κλαδικό σωματείο των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ στην Αττική, που στις εκλογές του 2017 εμφάνισε αύξηση από 5.151 σε 6.236 ψηφίσαντες!»

Συγκεκριμένα, στο σωματείο – μηχανισμό με τον τίτλο «Ενωση Υπαλλήλων Εμπορίου Τροφίμων και Σούπερ Μάρκετ νομού Αττικής», συμφωνα με το ΠΑΜΕ διευθυντές με εντολή της εργοδοσίας κατέβηκαν υποψήφιοι και με τρομοκρατία και εκβιασμούς προσπάθησαν να «πείσουν» τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στις «αρχαιρεσίες», επιλέγοντας συγκεκριμένους ανά κατάστημα.

Εχουν πληθύνει οι καταγγελίες εργαζομένων από διάφορους χώρους, για καθεστώς εκβιασμών και απειλών απόλυσης από τους εργοδότες και τους διευθυντές καταστημάτων σούπερ μάρκετ για να «ψηφίσουν» οι εργαζόμενοι σε ανύπαρκτα μορφώματα, αναφέρει το ΠΑΜΕ.

Τα μορφώματα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό – συνδικαλιστικό κίνημα, καθώς όχι μόνο οι εργαζόμενοι δεν συμμετέχουν με δική τους θέληση, αλλά απειλούνται επιπλέον με κυρώσεις αν δε ψηφίσουν.

Από το φθινόπωρο του 2018 είχαν έρθει καταγγελίες από εργαζόμενους σε διάφορες πόλεις για διευθυντικά στελέχη που ζητούσαν από τους εργαζόμενους να γραφτούν σε ένα σωματείο που δεν γνώριζαν και να συμμετάσχουν στις εκλογές με αόριστη ημερομηνία…

Καλούσαν εργαζόμενους να πάνε να ψηφίσουν με τη συνοδεία των διευθυντών τους.

Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ISS ενημερώθηκαν με μηνύματα στο κινητό τους, από τους υπεύθυνους προσωπικού, για να πάνε να ψηφίσουν, κατέφθαναν στο μέρος των «αρχαιρεσιών» επιδεικνύοντας το sms στο κινητό, λέγοντας πως στάλθηκαν από τους επόπτες!

«Ολα αυτά έχουν γίνει πλέον γνωστά κι έτσι περισσότεροι εργαζόμενοι έχουν πλέον γνώση μέσα στους χώρους δουλειάς για το πώς κινείται σε γενικές γραμμές ένας μηχανισμός που δεν έχει σχέση με το εργατικό κίνημα.Καμία ανοχή στην εργοδοτική τρομοκρατία – Συνδικάτα εργατών, όχι των εργοδοτών!» αναφέρει το ΠΑΜΕ

Επίσης αναφέρει ότι κινεί τα νήματα ο  Δ. Καραγεωργόπουλος, πρόεδρος της διοίκησης της Ομοσπονδίας, Γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ και παράλληλα πρόεδρος της ΑΕ με την επωνυμία «ΠΗΓΑΣΟΣ ΦΟΡΤΟΥΝΑ ΓΚΕΪΜΙΝΓΚ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», που, σύμφωνα με τους σκοπούς της, διαθέτει και διαχειρίζεται μετοχές και μερίδια εταιρειών τυχερών παιγνίων, παρέχει διοικητικές υπηρεσίες σε καζίνο, ξενοδοχεία και επισιτιστικές επιχειρήσεις, διαχειρίζεται και αξιοποιεί ακίνητα, παρέχει με το αζημίωτο εκπαίδευση σε εργαζόμενους και συμβουλές σε εταιρείες, ενώ κάνει και εκλογές σε σωματεία έχοντας δίπορτο ανάμεσα στην ΟΙΥΕ και την Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Τυχερών Παιχνιδιών (ΟΣΕΤΥΠ).

«Ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η Ενωση» με έδρα την Πάτρα, έκανε εκλογές για 4 μήνες σε όλη την Ελλάδα (!), ως ένα σωματείο δεξαμενή που χωρά όποιον λογίζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος πανελλαδικά. Ψήφισαν από τη Χαλκιδική μέχρι την Κόρινθο και από το Μεσολόγγι μέχρι τη Ρόδο, με την απαραίτητη βοήθεια των Εργατικών Κέντρων όπου πλειοψηφούν αυτές οι δυνάμεις, τα οποία είναι πρωτομάστορες στη νοθεία. Πιάστηκαν στα πράσα να κάνουν «καταμέτρηση» σε φακέλους που έρχονταν σε κουτιά και σακούλες από όλη την Ελλάδα!» αναφέρει το ΠΑΜΕ

«Χαρακτηριστικό της «μαζικοποίησης» τέτοιων σωματείων είναι πως αίτηση εγγραφής μπορεί να συμπληρώσει όποιος θέλει μέσα στο site και να επισυνάψει τη φωτογραφία του. Το δέλεαρ πάντα είναι ανέξοδες υποσχέσεις για νομικές διεκδικήσεις πάνω στα τρέχοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι. Ενα τελευταίο παράδειγμα είναι το mail που στάλθηκε προσωπικά από τον πρόεδρο της ΟΙΥΕ στους εποχικούς εργαζόμενους της δασοπροστασίας: Με αυτό συνδέει την εγγραφή στο σωματείο με την παράταση της σύμβασης από τον ΟΑΕΔ! Αναδεικνύοντας ότι όλη η επιχείρηση γίνεται σε συνεργασία με το κράτος και τις κρατικές υπηρεσίες ανά την Ελλάδα, όταν δεν φτάνουν για όλους οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ.»

Αντίστοιχα, το Νοέμβρη του 2018 στον «Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό» (ΠΑΣΕΝΤ), βάφτισαν συνέλευση μια διαδικασία με 138 άτομα σε σύνολο 14.000 μελών του σωματείου. Σε αυτήν τη «συνέλευση» προχώρησαν σε διαγραφή μέλους του σωματείου που είχε απολυθεί εκδικητικά από την εργοδοσία για τη συνδικαλιστική της δράση και παράλληλα απέρριψαν αιτήσεις εγγραφής εργαζομένων από τον κλάδο, ενώ δεκάδες ήταν οι διευθυντές των ναυτιλιακών εταιρειών που πήραν μέρος.

(ΠΗΓΗ : https://www.presspublica.gr/giati-to-kke-kataggellei-ta-pseytosomateia-poy-stinontai/   )