Ζητείται αλληλεγγύη και δίκαιη κατανομή ευθυνών

Σταθερός στην ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό – μεταναστευτικό, στη βάση της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής ευθυνών, προσέρχεται σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σάλτσμπουργκ, με την ατζέντα να περιλαμβάνει, εκτός απ’ το προσφυγικό, το Brexit.

Προτού αναχωρήσει για την Αυστρία ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο σημερινό δείπνο των ηγετών των 28 κρατών -μελών της Ε.Ε. και στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό ο πρωθυπουργός θα τονίσει την ανάγκη διατήρησης της ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος και θα δηλώσει πως η Ελλάδα θα στηρίξει την ταχεία συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής που θα συμπεριλαμβάνει ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών.

Οι θέσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο Έλληνας πρωθυπουργός συνοψίζονται στα εξής πέντε σημεία:

1. Την ανάγκη ταχείας αναβάθμισης της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ασύλου, ώστε να επιταχυνθεί η εξέταση των αιτήσεων.

2. Ότι η συζήτηση για το προσφυγικό δεν μπορεί να αφορά μόνο στην εσωτερική ασφάλεια και την προστασία των εξωτερικών συνόρων, αλλά και την εσωτερική διάσταση.

3. Την ανάγκη ολοκλήρωσης, χωρίς περαιτέρω αργοπορία, της αναθεώρησης του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικών μηχανισμών νόμιμης μετανάστευσης από τρίτες χώρες και μεταβατικών μηχανισμών μετεγκατάστασης, ειδικά σε κρίσεις όπως αυτή της Συρίας.

4. Την ανάγκη αντιμετώπισης των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης και της ανάγκης ουσιαστικής, αναπτυξιακής στήριξης των χωρών προέλευσης στην Ασία και την Αφρική: τα κράτη μέλη πρέπει να αντλήσουν τα διδάγματα από τις επιπτώσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ τα προηγούμενα χρόνια ως παράγοντα που συχνά επιδείνωνε τις μεταναστευτικές ροές.

5. Τη σημασία της συνεργασίας με τρίτες χώρες και τη διοργάνωση Συνόδου Ευρωπαϊκής Ένωσης-Αραβικού Συνδέσμου.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει την καθιέρωση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEu), ο οποίος θα εξασφαλίσει στα κράτη μέλη περισσότερα μέσα για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, υπογραμμίζοντας πως οι πυρκαγιές στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία, στη Γαλλία, στη Σουηδία και αλλού κατέστησαν το ζήτημα αυτό εξαιρετικά επίκαιρο.

Για το Brexit, το οποίο θα συζητηθεί στην αυριανή άτυπη Σύνοδο Κορυφής o Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει ότι η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου είναι απολύτως εφικτή και ότι το σενάριο της αποχώρησης «χωρίς συμφωνία» («no deal») είναι απευκταίο και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για την Ευρώπη, για τις επιχειρήσεις και για τους λαούς της. Στο πλαίσιο αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερους κλυδωνισμούς.

Σήμερα στις 5 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (ΕΣΚ) και ακολούθως στις 19.30 στο δείπνο εργασίας των ηγετών της Ε.Ε.

Αύριο, Πέμπτη, θα συμμετάσχει στην άτυπη Συνόδο Κορυφής με θέμα την εσωτερική ασφάλεια, πυο θα πραγματοποιηθεί απ’ τις 9.30 έως τις 13.00. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας με θέμα το Brexit.

(ΠΗΓΗ :   http://www.efsyn.gr/arthro/ziteitai-allileggyi-kai-dikaii-katanomi-eythynon    )