Η Ελλάδα πλήρες μέλος της κινεζικής πρωτοβουλίας «16+1»

Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στο Ντουμπρόβνικ, προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Πρωτοβουλίας 16+1, όπου, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, πρόκειται να ανακοινωθεί η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος (θα μετονομασθεί σε 17+1). Πρόκειται για  πρωτοβουλία της Κίνας που ξεκίνησε το 2012 και αποσκοπεί στην εντατικοποίηση και επέκταση της συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα των υποδομών και της διασυνδεσιμότητας, με τα κράτη της Κεντρικής, Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, “η ένταξη της Ελλάδας ως πλήρες μέλος στην εν λόγω πρωτοβουλία, θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντάς την ως περιφερειακό κόμβο, ενώ θα συμβάλλει σημαντικά και σε διπλωματικό επίπεδο, στην ενίσχυση των σχέσεών μας με την Κίνα”.

Το εγχείρημα αποτελεί παράλληλη – και ενίοτε συμπληρωματική – δράση του στρατηγικού σχεδίου της Κίνας για την Πρωτοβουλία μιας Ζώνης και ενός Δρόμου (BeltandRoadInitiative, BRI,πρώην OBOR) που θα συνδέει την Κίνα με μεγάλο αριθμό χωρών της Ασίας, της Ευρώπης και της Αφρικής. Ο Αλέξης Τσίπρας θα συμμετάσχει στη Σύνοδο της ανωτέρω πρωτοβουλίας που θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου στο Πεκίνο, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με Κινέζους αξιωματούχους.

Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν οι Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Ουγγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία και Σλοβενία.

Σημειώνεται πως η ένταξη της Ελλάδας στην πρωτοβουλία αυτή κατέστη δυνατή κατόπιν της υπογραφής της Συμφωνίας των Πρεσπών και την επίλυση του ονοματολογικού, δεδομένου ότι μέχρι πρότινος ήταν αδύνατο να συμμετέχουμε ως πλήρες μέλη, εφόσον η Βόρεια Μακεδονία συμμετείχε με το τότε συνταγματικό της όνομα. Υπογραμμίζεται επιπλέον και η παράλληλη συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου στη Διάσκεψη της Διαδικασίας του Βερολίνου, που πραγματοποιείται την ίδια ημέρα στη Βαρσοβία και στην οποία η Ελλάδα επίσης έγινε μέλος, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

(ΠΗΓΗ : https://tvxs.gr/news/ellada/i-ellada-plires-melos-tis-kinezikis-protoboylias-161  )