Οργή δημιουργών και ΟΠΙ για την επαναφορά της Σταματούδη από τη Μενδώνη

«Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της» προειδοποιούν οι δημιουργοί του σωματείου «Άσμα 450+»

Κύμα αλυσιδωτών και έντονων αντιδράσεων απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς έχει ξεσηκώσει η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, να συγκροτήσει νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα ζητήματα του ταλαιπωρημένου χώρου της πνευματικής ιδιοκτησίας σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη χρονική στιγμή που οι Έλληνες δημιουργοί, ενωμένοι πλέον έπειτα από πολλά χρόνια, αναμένουν από το υπουργείο την άδεια λειτουργίας του νέου Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης που θα διαχειρίζονται οι ίδιοι.

Το σωματείο ΑΣΜΑ 450+ αντέδρασε με μια οργισμένη ανακοίνωση στην οποία καταφέρεται με ένταση εναντίον της επιλογής της πρώην διυθύντριας του ΟΠΙ, κ. Ειρήνης Σταματούδη, για την θέση της Προέδρου της νέας Επιτροπής: «Η κα Σταματούδη μας πολέμησε με κάθε τρόπο. Όχι μόνο προσπάθησε να μας παρασύρει στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, που πρόσφατα αποκαλύφθηκε από την ERNST & YOUNG ότι όσο η κα Σταματούδη ήταν Διευθύντρια του ΟΠΙ δεν της ασκούσε έλεγχο με αποτέλεσμα να φτάσει σε σκανδαλώδη κακοδιαχείριση (το ίδιο είχε συμβεί επί των ημερών της και με την ΑΕΠΙ, έπρεπε να περάσει 10ετία για να της ασκήσει κυρώσεις αφήνοντάς την να γιγαντώνει το καταστροφικό χρέος της). Αλλά είναι και διορισμένη στην ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ως έμμισθη τοποτηρήτρια του ξένου συλλόγου φορέων πνευματικών δικαιωμάτων CISAC που ως γνωστόν δανειοδότησε την εν λόγω εταιρεία για να προλάβει την δική μας βούληση να φτιάξουμε ανεξάρτητο ελληνικό φορέα».

kyriakos-mitsotakis-kai-dimiourgoi.jpg
Ο κ. Μητσοτάκης είχε διαβεβαιώσει τους δημιουργούς πως θα στηρίξει τον αυτοδιαχειριζόμενο οργανισμό τους

Παράλληλα, το σωματείο αναφέρεται στις δεσμεύσεις τόσο του Πρωθυπουργού όσο και τις ίδιας της υπουργού Πολιτισμού σχετικά με την άμεση λειτουργία του νέου αυτοδιαχειριζόμενου οργανισμού:

«Θυμίζουμε, λοιπόν, στην ΥΠΠΟΑ κα Μενδώνη:
α) ότι ο Πρωθυπουργός κος Μητσοτάκης δεσμεύτηκε εγγράφως στους έλληνες δημιουργούς πως η δημιουργία της ΕΔΕΜ δεν θα συναντήσει εμπόδια. β) ότι η ίδια δεσμεύτηκε στις προγραμματικές δηλώσεις της πως η ΕΥΕΔ θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία της μέχρι να γίνει ΕΔΕΜ. γ) πως στις συνεννοήσεις μας ως τώρα ουδέποτε προειδοποιηθήκαμε για αυτό που σημαίνει η σημερινή της ενέργεια, αντιθέτως διαβεβαιωνόμασταν για αντίθετα πράγματα».

Και καταλήγουν οι Έλληνες δημιουργοί που εκπροσωπούνται από το Άσμα 450+: «Η οργή μας είναι πλέον μεγάλη.

Και αναρωτιόμαστε: παλεύουμε από το 2012 -με όλες τις κυβερνήσεις- να απαλλαγούμε από τα σκάνδαλα και να φτιάξουμε έναν καθαρό ελληνικό ΟΣΔ για να γυρίσουμε ξανά στο σημείο μηδέν; Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε αυστηρότατα μέτρα για να εμποδίσουμε το κακό που πάει να συμβεί. Αν η Πολιτεία έχει αποφασίσει να αφαιρέσει από το ελληνικό τραγούδι τη δυνατότητα να ελέγχει τα του οίκου του, θα μας βρει μπροστά της. Δραστικά-και πολύ σύντομα».

H διαμαρτυρία του ΟΠΙ

Έντονες διαμαρτυρίες, ωστόσο, εξέφρασε, μέσω ανακοίνωσή του, και ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ο οποίος καταγγέλλει πως η σύσταση του νέας Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής δεν συνάδει με την ισχύουσα νομοθεσία ενώ παράλληλα παραβιάζει τα δικαιώματα του ΟΠΙ καθώς, επί της ουσίας, καταργεί το ρόλο του.

«Η σύσταση της ανωτέρω επιτροπής χωρίς καμία προγενέστερη συνεννόηση με τη Διεύθυνση ή/και Διοίκηση του ΟΠΙ, έρχεται σε αντίθεση με την διάταξη του άρθρου 69 του ν. 2121/1993 περί σύστασης του ΟΠΙ, όπου προβλέπεται ρητά ότι ο ΟΠΙ έχει <τη νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων> και του α. 2 του ΠΔ 311/1994 στο οποίο ορίζεται ότι στους σκοπούς του ΟΠΙ περιλαμβάνεται « Η νομοπαρασκευαστική εργασία σε θέματα πνευματικής Ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΥΠΠΟ και το Γραφείο Νομοθετικού Συντονισμού του Υπουργείου Πολιτισμού» αναφέρει η ανακοίνωση και υπογραμμίζει με νόημα:

«Με βάση τα ανωτέρω, η διαδικασία σύστασης και η λειτουργία της συγκεκριμένης  νομοπαρασκευαστικής επιτροπής θεωρούμε ότι συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αρμοδιοτήτων του ΟΠΙ, της ιστορίας και της λειτουργίας του, οδηγεί σε εν τοις πράγμασι παράκαμψη του θεσμικού του ρόλου, σε ματαίωση μιας βασικής αποστολής του, σε δυσλειτουργία και απαξίωσή του , αντιβαίνει στην ισχύουσα νομοθεσία και δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το μέλλον της πνευματικής ιδιοκτησίας στη χώρα μας.

(ΠΗΓΗ : https://www.ethnos.gr/politismos/62281_orgi-dimioyrgon-kai-opi-gia-tin-epanafora-tis-stamatoydi-apo-ti-mendoni  )