Ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου είπε “ΝΑΙ” αλλά ο Δήμος Αθηναίων και Νέας Φιλαδελφείας ΟΜΟΦΩΝΑ “ΟΧΙ” στον εγκιβωτισμό του Ποδονίφτη.

 

Ολοκληρώνοντας  τις γνωμοδοτήσεις τους, τα Δημοτικά Συμβούλια Αθήνας και Νέας Φιλαδέλφειας καταψήφισαν ομόφωνα τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον εγκιβωτισμό των τελευταίων 800m φυσικής κοίτης του ρέματος Ποδονίφτη.  Δείτε τη συνεδρίαση  του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας  https://www.youtube.com/watch?v=B2IWpL4ec-U.

Οι δημοτικοί σύμβουλοι όλων των παρατάξεων στην Αθήνα και στη Ν.Φιλαδέλφεια προς τιμή τους πήραν την απόφαση να προστατεύσουν έναν από τους ελάχιστους βιότοπους που έχουν μείνει ζωντανοί μέσα στον οικιστικό ιστό της Αθήνας, απορρίπτοντας ένα ακόμη καταστροφικό έργο της Περιφέρειας Αττικής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το προτεινόμενο έργο της  Περιφέρειας  στο ρέμα Ποδονίφτη είναι ασύγκριτα  μικρότερης έκτασης (μήκους 800μ)  από την καταστροφή που επιχειρείται  στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας (μήκους 15.000μ) .

Οι δύο Δήμοι μάλιστα  δεσμεύτηκαν να προωθήσουν  την «αποκάλυψη» των ήδη εγκιβωτισμένων τμημάτων του ρέματος Ποδονίφτη, στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών τους. Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας  Άρης Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι ο Δήμος του ήδη έχει αρχίσει να καταγράφει όλες τις αυθαίρετες και νομιμοφανείς κατασκευές που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του ρέματος  και οι οποίες θα χρειαστεί να απαλλοτριωθούν προκειμένου να αποδοθεί στο ρέμα  ο ζωτικός του χώρος και να προστατευθούν οι κάτοικοι από τον κίνδυνο μιας πλημμύρας.

Αντίθετα, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου, γνωστός πλέον για την αντιπεριβαλλοντική  πολιτική του και την μη υπεράσπιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του (βλ. ρέματα, δασικές εκτάσεις, αστικό πράσινο, ατμοσφαιρική ρύπανση-ηχορύπανση-κυκλοφοριακή συμφόρηση από λιμάνι και αεροδρόμιο) υπερψήφισε  τα προτεινόμενα έργα εγκιβωτισμού 15χιλιομέτρων  του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, καθιστώντας τον εαυτό του συνυπεύθυνο τόσο  στην περιβαλλοντική καταστροφή που επιχειρείται, όσο και στην έκθεση της Ραφήνας σε μεγαλύτερο κίνδυνο πλημμύρας.

Να σημειωθεί ότι ο εγκιβωτισμός  του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας  προωθείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών του Χ.Σπίρτζη , που αυτές τις μέρες θα μιλήσει στη Ραφήνα για να διαφημίσει τα σχεδιαζόμενα  έργα  «αναπτυξιακής καταστροφής του περιβάλλοντος και μετατροπής της Ραφήνας σε Πειραιά»,  απόφαση για την οποία ποτέ δε ζητήθηκε η γνώμη των κατοίκων και φορέων της τοπικής κοινωνίας.

Oι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Αθήνας και Νέας Φιλαδέλφειας χτίζουν μια γερή βάση για να ξεκινήσει πλέον η αποκάλυψη πολλών μπαζωμένων, καταπατημένων και εγκιβωτισμένων ρεμάτων και στις περιοχές μας, μας ενθαρρύνουν να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τον αγώνα για την προστασία των ρεμάτων και πρέπει να αποτελέσουν παράδειγμα προς μίμηση για την τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

 Κίνηση για την Προστασία & Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας

(ΠΗΓΗ : https://www.rpn.gr/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CE%BD%CE%B5%CE%B1/65681/o-dhmos-rafhnas-pikermioy-eipe-nai-alla-o-dhmos-athhnaiwn-kai-neas-filadelfeias-omofwna-ochi-ston-egkibwtismo-toy-podonifth)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *