Ο Νετανιάχου, τα υποβρύχια και η «αμαρτωλή» ThyssenKrupp

Πώς σχετίζεται ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με μια ύποπτη για δωροδοκίες συμφωνία με τη γερμανική βιομηχανία ThyssenKrupp; Ποιον ρόλο έπαιξαν οι Γερμανοί σ’ αυτή την υπόθεση διαφθοράς; Οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε ένα υπό διερεύνηση σκάνδαλο που εάν αποδειχθεί, μπορεί να στοιχίσει στον πρωθυπουργό την καρέκλα του, σχολιάζει η DW.

Δύο από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Νετανιάχου, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, λέγεται ότι «πίεσαν» αξιωματούχους του υπουργείου Άμυνας να επιλέξουν για τις κυβερνητικές παραγγελίες τη θυγατρική κατασκευής υποβρυχίων του γερμανικού γίγαντα ThyssenKrupp.

Το σκάνδαλο σέρνεται καιρό τώρα, από το 2016, όταν το ισραηλινό δίκτυο Channel 10 μετέδωσε ότι η ThyssenKrupp Marine Systems ανέθεσε στον David Shimron -δεύτερο ξάδελφο του Ισραηλινού πρωθυπουργού και προσωπικό του δικηγόρο- να την εκπροσωπεί στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα τότε δημοσιεύματα, ο πρωθυπουργός «βοήθησε» να κλείσει η συμφωνία ύψους 1,5 δισ. ευρώ, παρά τις διαμαρτυρίες αξιωματικών και στελεχών του υπουργείου Άμυνας, που πίστευαν ότι τα προϊόντα της ThyssenKrupp ήταν πολύ ακριβά.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι δεν υπήρχε λόγος να υποψιάζονται προσωπική εμπλοκή του Νετανιάχου.

Μερικούς μήνες αργότερα, τον περασμένο Ιούλιο, η αστυνομία συνέλαβε επτά άτομα -αξιωματούχους και επιχειρηματίες- για τις συμβάσεις με τον γερμανικό κολοσσό. Όλοι είναι ύποπτοι για δωροδοκία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος γι’ αυτή τη συμφωνία αγοράς για λογαριασμό του ισραηλινού ναυτικού τριών υποβρυχίων τύπου «Dolphin» και τεσσάρων κορβετών.

Η αστυνομία κατονόμασε τους τρεις εξ αυτών: τον Άβριελ Μπαρ Γιόσεφ, πρώην υποδιοικητή του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, τον Μίκι Γκάνορ, αντιπρόσωπο της ThyssenKrupp στο Ισραήλ, και τον υπάλληλό του, Ρόνεν Σέμερ.

Όσον αφορά την κυβέρνηση στο Βερολίνο, όπως έγραψε το περιοδικό Der Spiegel, αφού είχε παγώσει επί τρεις μήνες το συμβόλαιο, τελικά το ενέκρινε τον Οκτώβριο -με τη θετική μεσολάβηση, όπως λέγεται, του Σοσιαλδημοκράτη υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ- αλλά είχε συμπεριλάβει μια ρήτρα: εάν αποδειχθούν οι κατηγορίες διαφθοράς ακυρώνεται η παραγγελία.

Τότε στο Ισραήλ έτρεχε και η παράλληλη έρευνα της αστυνομίας κατά του Νετανιάχου για τα ακριβά δώρα που είχε πάρει από τον Ισραηλινό επιχειρηματία και παραγωγό του Χόλιγουντ Arnon Milchan, αλλά και για μια άλλη φημολογούμενη μυστική συμφωνία που λέγεται ότι είχε κάνει, αυτή τη φορά με τον εκδότη της μεγαλύτερης εφημερίδας του Ισραήλ, Yediot Aharonot.

«Υπόθεση 3.000» ή «Η υπόθεση των υποβρυχίων»

Μπενιαμίν Νετανιάχου AP Photo/ Pavel Wolberg, Pool

Η υπόθεση της ThyssenKrupp είναι πιο περίπλοκη. Μπορεί ο ίδιος ο Νετανιάχου να μην είναι ακόμα στη λίστα των υπόπτων, αλλά είναι δύο από τους πλέον έμπιστους ανθρώπους του.

Ο ένας είναι ο διπλωματικός απεσταλμένος του Νετανιάχου, Yitzhak Molcho, και ο άλλος είναι ο David Shimron που εκτός από…. συγγενής και οικογενειακός δικηγόρος, σύμφωνα με την εφημερίδα Jerusalem Post, είναι και «το δεξί χέρι» του πρωθυπουργού. Τυχαίνει επίσης να είναι και δικηγόρος του αντιπροσώπου της ThyssenKrupp στο Ισραήλ, Miki Ganor, που έχει ήδη συλληφθεί και είναι από τις κεντρικές φιγούρες σ’ αυτό το κουβάρι διαφθοράς.

Όπως έγραψε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, ο Ganor -ο οποίος από τον Ιούλιο συνεργάζεται με τις αρχές- κατέθεσε ότι αυτός και ο Shimron φρόντισαν να «βυθίσουν« την πιθανή αγορά των σκαφών από τη Νότια Κορέα ένα συμβόλαιο που θα ήταν οικονομικά πιο συμφέρον για το Ισραήλ.

Ο Ganor κατέθεσε ότι ο Shimron φρόντισε να ματαιώσει τα σχέδια αξιωματικών του υπουργείου Άμυνας να επισκεφτούν τη Νότια Κορέα για να διερευνήσουν την αγορά των σκαφών από εκεί.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, ο ίδιος λειτουργούσε ως μεσάζοντας για την αγορά των σκαφών από την ThyssenKrupp, με αντάλλαγμα προμήθεια 20% στο 1,5 δισ. ευρώ που ήταν το κόστος του συμβολαίου, ενώ από αυτό το ποσό ο δικηγόρος Shimron θα έπαιρνε το 20% από τη δική του προμήθεια – δηλαδή πολλές δεκάδες εκατομμύρια.

Έχει παραδεχτεί ακόμα ότι και ο ίδιος έχει δωροδοκήσει αξιωματούχους προκειμένου να κλείσει η συμφωνία. Η ποινή που του έχει επιβληθεί ως αντάλλαγμα για τη συνεργασία του είναι πρόστιμο 2,8 εκατ. δολαρίων και μόνο ένας χρόνος φυλάκιση.

Ο Shimron, από την άλλη, επιμένει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση, δηλώνει ότι απλώς είναι ο δικηγόρος του Ganor και όσα έχει κάνει συνάδουν με το γράμμα του νόμου.

Εν τω μεταξύ βέβαια, η λίστα των υπόπτων -συλληφθέντων και μη- έχει μεγαλώσει πολύ. Μεταξύ άλλων είναι: ο επικεφαλής του γραφείου του Νετανιάχου David Sharan, ο σύμβουλος επικοινωνίας Tzachi Lieber, ο πρώην επικεφαλής μονάδας κομάντο του ναυτικού Shai Brosh, ο πρώην υπουργός επιστήμης και τεχνολογίας Eliezer Sandberg, ο πολιτικός σύμβουλος του υπουργού Ενέργειας, Rami Taib.

Η ThyssenKrupp

Τα ναυπηγεία της ThyssenKrupp στο Κίελο AP Photo/Heribert Proepper

Σύμφωνα πάντα με τον Ganor, το 2013 οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας είχαν προσεγγίσει ένα ναυπηγείο στη Νότια Κορέα για την αγορά των τεσσάρων σκαφών (κορβέτες) που θα προστάτευαν τα offshore σημεία εξόρυξης πετρελαίου της χώρας.

Παρότι η γερμανική ThyssenKrupp δεν κατασκεύαζε σκάφη αυτού του μεγέθους, ένα χρόνο αργότερα εξέφρασε ενδιαφέρον για ένα τέτοιο συμβόλαιο με το Τελ Αβίβ.

Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να «βοηθήσει» στη χρηματοδότηση της αγοράς. Έτσι τελικά το μέγεθος των πλοίων τροποποιήθηκε και η ThyssenKrupp κέρδισε το συμβόλαιο, όχι μόνο για τις τέσσερις κορβέτες αλλά και για τρία υποβρύχια.

Ο γερμανικός κολοσσός ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα για την υπόθεση και ότι έχει αναστείλει τη συνεργασία της με τον Ganor, ενώ το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει για μια υπόθεση που φαίνεται ότι είναι «εσωτερική υπόθεση του Ισραήλ».

Εν τω μεταξύ βέβαια το συμβόλαιο πώλησης μεταξύ της ThyssenKrupp και του Ισραήλ είναι ακόμα σε ισχύ και η κατασκευή των τεσσάρων πλοίων έχει ήδη αρχίσει, στα ναυπηγεία του Κιέλου, στις βαλτικές ακτές της Γερμανίας.

(ΠΗΓΗ : ΕΦΗΜ. ΕΦΣΥΝ http://www.efsyn.gr/arthro/o-israilinos-prothypoyrgos-ta-ypovryhia-kai-i-amartoli-thyssenkrup

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *