Προθεσμία λίγων ημερών για ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων

Στην 11η Μαρτίου στρέφει την προσοχή του το οικονομικό επιτελείο μετά τη δημοσιοποίηση της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως αναμενόταν, η έκθεση διαπιστώνει πρόοδο σε τομείς των μεταρρυθμίσεων αλλά και καθυστερήσεις σε σχέση με τα συμφωνηθέντα του περασμένου Νοέμβριου.

Ψηλά στην ατζέντα των μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής βρίσκεται η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών στο σχέδιο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το θέμα της ΔΕΗ.

Η Ελληνική κυβέρνηση αναμένεται σύντομα να εισάγει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη προστασία της πρώτης κατοικίας θέλοντας να κλείσει μια σημαντική εκκρεμότητα.

Στην έκθεση, η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι το Eurogroup θα βασιστεί στην έκθεση αυτή για να αποφασίσει αν θα ενεργοποιήσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους 970 εκατ. ευρώ και αφορά τις επιστροφές των κερδών των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες (ΑΝFAs-SMPs) και την κατάργηση της προσαύξησης επιτοκίου από τα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕFSF).

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά, η έκθεση τονίζει ότι η Ελλάδα είναι πιθανόν να έχει υπερβεί, για τέταρτη συνεχή χρονιά, το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος που είναι 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και πως ο ίδιος στόχος αναμένεται να επιτευχθεί και το 2019.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺

@EEAthina

Valdis Dombrovskis

@VDombrovskis

Replying to @VDombrovskis

It is positive that #Greece is expected to meet comfortably its fiscal targets. It is a good signal for markets and confidence in Greek economy.

View image on Twitter
See Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺‘s other Tweets
Σε ό,τι αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα, η Επιτροπή κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πολύ υψηλό επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συνεχίζεται, αλλά η υιοθέτηση εργαλείων για την επίλυσή τους υπολείπεται των προσδοκιών», αναφέρει η έκθεση. Το απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνεται σταδιακά, αλλά παραμένει υψηλό σε 85 δισ. ευρώ ή περίπου 47% του συνόλου των χρηματοδοτικών ανοιγμάτων το Σεπτέμβριο του 2018.

Οι ανησυχίες της Κομισιόν

Οι Ελληνικές αρχές που έστειλαν πρόσφατα πρόταση στην Επιτροπή για την προστασία της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη/Σταθάκη, έχει προκαλέσει ανησυχία στους θεσμούς που καλούν μέσω της Έκθεσης τη χώρα μας να διασφαλίσει ότι το σύστημα είναι προσωρινό, με στόχο την προστασία των πλέον ευάλωτων νοικοκυριών και όχι την ενθάρρυνση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Επίσης, το νέο καθεστώς θα πρέπει να αξιολογηθεί από την Επιτροπή από την άποψη της κρατικής ενίσχυσης.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺

@EEAthina

Valdis Dombrovskis

@VDombrovskis

Replying to @VDombrovskis

#Greece faces a important task of restoring its banking sector to robust health. There is no way around it. Healthy and robust banks are needed to finance the real economy, companies and households alike.

View image on Twitter

Σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η έκθεση της Επιτροπής τονίζει ότι κάποιες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς (ΔΕΣΦΑ, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών), ενώ το Ελληνικό έχει καθυστερήσει.

Στον τομέα της αγοράς εργασίας η Επιτροπή εκφράζει ανησυχίες για τη «διψήφια ποσοστιαία αύξηση του κατώτατου μισθού κατά περίπου 11%» και τις μεσοπρόθεσμες επιπτώσεις της στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι κάποια αύξηση του νόμιμου κατώτατου μισθού ήταν αναμενόμενη και είναι πράγματι ευπρόσδεκτη, καθώς το επίπεδό της είχε παγώσει από το 2012. Αναγνωρίζει, επίσης, ότι βραχυπρόθεσμα, η αύξηση μπορεί να έχει θετικές επιπτώσεις όσον αφορά το αυξημένο διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι οι προοπτικές απασχόλησης συγκεκριμένων ομάδων μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά, καθώς η αύξηση κατά σχεδόν 11% υπερβαίνει κατά πολύ τα προβλεπόμενα ποσοστά αύξησης της παραγωγικότητας στην Ελλάδα κατά τα προσεχή έτη. Συνεπώς, αυτό θα συνεπάγεται σημαντική απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σύγκριση με τις άλλες χώρες στην Ευρωζώνη και αυξάνεται ο κίνδυνος αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση, κυρίως στους εργαζόμενους με χαμηλή ειδίκευση και στους νέους.

Εξάλλου, η Επιτροπή εκφράζει ανησυχία και για την επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ επισημαίνει ότι δημιουργούνται νέες οφειλές.

Τέλος, η Επιτροπή τονίζει ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους παραμένει σε σταθερά επίπεδα, σε σχέση με την τελευταία ανάλυση της βιωσιμότητας του Νοεμβρίου του 2018.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή 🇪🇺

@EEAthina

.@VDombrovskis Το συμπέρασμα της 2ης Έκθεσης για την Ελλάδα είναι ότι ενώ έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της, ο ρυθμός σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αργός & οδήγησε σε καθυστερήσεις

Valdis Dombrovskis

@VDombrovskis

TΗe conclusion of our 2nd Enhanced Surveillance report for #Greece is that while Greece has made considerable progress implementing its specific reform commitments, the pace in some areas has been slow and has led to delays in related key reforms.

View image on Twitter

Την άποψη ότι είναι προς το «κοινό συμφέρον» της Ελλάδας και της Ευρωζώνης να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στις 11 Μαρτίου, τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί όλες οι δράσεις. Το Eurogroup θα κρίνει εάν συμβαίνει αυτό και πιστεύω πως είναι προς όφελος της Ελλάδας να εκταμιευθεί η δόση του ενός περίπου δισ. στις 11 Μαρτίου», σημείωσε ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας πως αυτό θα είναι το μήνυμά του προς τις ελληνικές αρχές κατά την επίσκεψή του αύριο στην Αθήνα.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί. Έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος τις τελευταίες εβδομάδες μένει αυτή η τελευταία, συνήθης διαδικασία με την Ελλάδα που θα γίνει τις επόμενες ημέρες», ανέφερε και επισήμανε πως απομένει κάτι λιγότερο από δύο εβδομάδες για το Eurogroup της 11 Μαρτίου.

Έξοδος στις αγορές;

Η Έκθεση της Επιτροπής έρχεται στη σκιά της φημολογούμενης δεύτερης ομολογιακής έκδοσης που έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.

Δημοσίευμα της οικονομικής Handelsblatt αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση 10ετούς ομολόγου.

«Οι αποδόσεις τους θεωρούνται μέτρο για την πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Μια επιτυχής έξοδος στις αγορές θα συνιστούσε για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και μια πολιτική επιτυχία, η οποία θα μπορούσε να τον ωφελήσει ενόψει των εκλογών που θα γίνουν το αργότερο τον Οκτώβριο» σημειώνει η Handelsblatt.

(ΠΗΓΗ : https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/185212_prothesmia-ligon-imeron-gia-oloklirosi-ton-metarrythmiseon  )