Στο εδώλιο 13 υπάλληλοι, τριών Ταμείων, για την υπεξαίρεση 17,9 εκατ. ευρώ

Ωρα να «κάνουν ταμείο» στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων οι υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που ενεπλάκησαν στην πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 17,9 εκατομμυρίων ευρώ από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, κατά τη θητεία του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης παραπέμπονται σε δίκη για απιστία στην υπηρεσία εις βάρος του Δημοσίου συνολικά 13 υπάλληλοι των ΤΣΜΕΔΕ, ΤΑΔΚΥ και ΤΥΔΚΥ.

Είχε προηγηθεί παραπεμπτική πρόταση του αντεισαγγελέα Eφετών Δημήτρη Μητρουλιά με την οποία το ανώτερο δικαστικό συμβούλιο ευθυγραμμίστηκε πλήρως. Η ώρα της απόδοσης ευθυνών για τους 13 υπαλλήλους έρχεται ύστερα από δικαστική έρευνα για εισφορές εκατομμυρίων ευρώ που χάθηκαν κατά τη διάρκεια του σκανδάλου της υπεξαίρεσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Υπό αυτές τις συνθήκες το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε να παραπεμφθούν σε δίκη πέντε υπάλληλοι του Ταμείου Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ-ΚΥΤ) για εισφορές ύψους 241.481,00 ευρώ που έπρεπε να αποδοθούν από τον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Αλλοι δύο υπάλληλοι του Ταμείου Ασφαλίσεως Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΑΔΚΥ) παραπέμπονται για εισφορές ύψους 1.773.425,96 ευρώ, ενώ τρεις υπάλληλοι του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) κατηγορούνται για απώλειες εισφορών ύψους 5.135.327,87 ευρώ.

Μία υπάλληλος του Ταμείου Υγείας Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ΤΥΔΚΥ) φέρεται ως υπεύθυνη για εισφορές ύψους 2.819.509,77 και άλλες δύο συνάδελφοί της για εισφορές ύψους 2.315.818,10 και 120.544,75 ευρώ, αντίστοιχα.

Οι 13 υπάλληλοι των ασφαλιστικών ταμείων που εντοπίστηκαν, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, είχαν υποχρέωση να μεριμνήσουν για την αναζήτηση και την είσπραξη των εισφορών, αλλά παρέλειψαν να το κάνουν με σκοπό να ωφελήσουν τον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ με τις παραλείψεις τους προκάλεσαν την ελάττωση της περιουσίας των συγκεκριμένων ασφαλιστικών ταμείων.

Υπενθυμίζεται ότι το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης στις 14 Ιουλίου 2014 είχε επιβάλει στον πρώην δήμαρχο κάθειρξη 12 ετών για το αδίκημα της απλής συνέργειας στην υπεξαίρεση στην υπηρεσία (με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου) σε συνδυασμό με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών (πρότερος έντιμος βίος και μετέπειτα καλή συμπεριφορά).

Στον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου, Μιχάλη Λεμούσια, κάθειρξη 13 ετών και πέντε μηνών, στον πρώην δημοτικό ταμία Παναγιώτη Σαξώνη κάθειρξη 20 ετών και 6 μηνών, σε δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου ποινές φυλάκισης 1 και 2 ετών, αντιστοίχως, με 3ετή αναστολή, για το πλημμέλημα ότι παρέλειψαν να ελέγξουν τον υφιστάμενό τους.

Σήμερα, όλοι οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της υπεξαίρεσης που ταλάνισε τον κεντρικό δήμο και συγκλόνισε την κοινωνία της πόλης έχουν αποφυλακιστεί.

(ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜ. ΕΦΣΥΝ https://www.efsyn.gr/arthro/sto-edolio-13-ypalliloi-trion-tameion-gia-tin-ypexairesi-179-ekat-eyro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *