ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΠΡΕΣΠΩΝ : Τοποθετήσεις Λυκούδη, Γραμματικάκη, Κύρκου – Απάντηση Καραγιαννίδη στις απειλές

«Η συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω» δήλωσε, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξήγησε ότι «θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του».

«Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Λυκούδης και υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα έλθει αυτή στη Βουλή. Δεν παρέλειψε, επίσης, να τονίσει ότι «τον προβληματίζουν οι παρενέργειες, γιατί πάνω στη συμφωνία παίζονται παιχνίδια πολιτικής επικυριαρχίας», ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος είναι συνεργαζόμενος με το Ποτάμι και δεν θα του πει το Ποτάμι τι θα ψηφίσει, γιατί δεν είναι μέλος του Ποταμιού και γιατί το ίδιο το Ποτάμι έχει πει ότι ο καθένας ψηφίζει με βάση την ατομική του κρίση.

(ΠΗΓΗ : http://www.amna.gr/home/article/325830/I-sumfonia-ton-Prespon-einai-thetiki-Den-tha-tin-katapsifiso  )

 

Το Ποτάμι να κρατήσει σταθερή γραμμή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών

Η τοποθέτησή μου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών την οποία πιστεύω ότι πρέπει να κρατήσει και Το Ποτάμι υπαγορεύεται από «προσωπικό και πολιτικό χρέος» , δήλωσε σε συνέντευξή του στον ρ/σ “στο Κόκκινο” ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Γραμματικάκης.

Υπερασπιζόμενος τη συμφωνία, είπε ότι «είναι καλή και για τα δύο κράτη, και ειδικά για την Ελλάδα, γιατί ανοίγει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με τον βόρειο γείτονά μας, την νυν αποκαλούμενη Βόρεια Μακεδονία».

Αντίθετα ήταν επικριτικός με τις «εύκολες κατηγορίες» που εκτοξεύονται στο ελληνικό Κοινοβούλιο «για προδοσία και για πατριωτισμό» και εξέφρασε τις ανησυχίες του για «τα πρώτα φαινόμενα ενός βαθύτερου διχασμού».

Για τη στάση που θα κρατήσει τελικά Το Ποτάμι σε σχέση με την Συμφωνία των Πρεσπών, ο . Γραμματικάκης είπε ότι το κόμμα του πήρε καθαρή θέση υπέρ της συμφωνίας στο συνέδριο και τάχθηκε «κατά μίας επιπλέον γραμμής» σε ένα περιβάλλον γενικής σύγχυσης.

Ως προς το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού θύμισε ότι «το θέμα απορρίφθηκε στο συνέδριο, όπου αποφασίστηκε το Ποτάμι να κρατήσει την αυτονομία του στην πολιτική ζωή και σημείωσε ότι «ένα κόμμα πρέπει να είναι σταθερό στις αρχές του, παρά τις δυσκολίες που φαίνονται στις δημοσκοπήσεις».

Εξέφρασε δε προβληματισμό για τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είτε δεν τοποθετούνται ή τοποθετούνται αρνητικά έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών, εκφράζοντας τη γνώμη ότι «κρύβει περισσότερο κομματικό συμφέρον, παρά πραγματική πεποίθηση».

Κύρκος: Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή

Κύρκος: Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή

«Στηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί είναι εθνικά σωστή, και αυτό είναι η θέση του κόμματος και του Σταύρου Θεοδωράκη εδώ και οκτώ μήνες», τόνισε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μιλτιάδης Κύρκος, μιλώντας το πρωί Πέμπτης στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Η θέση αυτή έχει επιβεβαιωθεί από όλα τα επίσημα σώματα του κόμματος, κάθε φορά που ζητιέται», συνέχισε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε:

«Σήμερα, συνεδριάζει η διευρυμένη πολιτική γραμματεία του κόμματος υπό τον πρόεδρό του και φαντάζομαι ότι θα επιβεβαιώσει, ότι οκτώ μήνες δε λέμε ανοησίες, είχαμε πάρει μία απόφαση που στηριζόταν στα πραγματικά δεδομένα, και δε μπορούμε επειδή ένα κόμμα της αντιπολίτευσης βάζει κόκκινες γραμμές σε πιθανή συνεργασία όπως την φαντάζεται, να υποκύπτουμε και εμείς και αλλάζουμε μια στάση την οποία έχουμε στηρίξει στα πραγματικά δεδομένα.

»Θα μου ήταν τελείως παράλογο το Ποτάμι να δηλώσει ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία, διότι προέκυψε κάποιο καινούργιο εθνικό θέμα το οποίο εγώ δεν το έχω καταλάβει».

Ερωτηθείς ειδικότερα για τους δυο βουλευτές του Ποταμιού, τον Γιώργο Αμυρά και τον Γρηγόρη Ψαριανό, οι οποίοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα υποστηρίξουν τη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Κύρκος ανέφερε, ότι και οι δυο έχουν δηλώσει, εδώ και πολλούς μήνες, ότι δεν στηρίζουν τη συμφωνία σε αντίθεση με την πλειοψηφία και του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που εκφράστηκε καθαρά και πολλές φορές από το Σταύρο Θεοδωράκη.

«Σε κάποια θέματα τα κόμματα δεν τηρούν κομματική πειθαρχία. Στο θέμα της ιθαγένειας, η ΝΔ έγινε τρία κομμάτια, χωρίς να διερωτηθεί κάποιος, τι συμβαίνει με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη διαγραφή του κ. Δανέλλη είπε ότι ο ίδιος βρέθηκε εκτός κόμματος, γιατί η στήριξη που παρείχε προς την κυβέρνηση δεν ήταν στήριξη σε κυβέρνηση ειδικού σκοπού, για να περάσει, όπως είπε, τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά στήριξη για το επόμενο οκτάμηνο.

«Το Ποτάμι δε μπορεί να φορτωθεί οτιδήποτε κάνει η κυβέρνηση τους επόμενους οκτώ μήνες», ανέφερε ο κ. Κύρκος και πρόσθεσε ότι ο κ. Αμυράς και ο κ. Ψαριανός δεν πρέπει να διαγραφούν, γιατί ουδέποτε το κόμμα έθεσε θέμα κομματικής πειθαρχίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Εάν δεν περάσει η συμφωνία των Πρεσπών θα είναι πολιτική ήττα για την κυβέρνηση, αλλά δεν συνδέεται σε οποιαδήποτε περίπτωση με την δυνατότητά της να κυβερνήσει.

»Δεν συμφωνούμε με την άποψη πως όταν είσαι αντιπολίτευση δεν ψηφίζεις οτιδήποτε προτείνει η κυβέρνηση», είπε ο κ. Κύρκος και κατέληξε:

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει εκλογές από το 2016. Θα έπρεπε να ακυρώσουμε την κοινοβουλευτική μας παρουσία από το 2016, επειδή η ΝΔ θέλει εκλογές;».

(ΠΗΓΗ : https://www.tribune.gr/politics/news/article/543317/kyrkos-stirizoyme-ti-symfonia-ton-prespon-giati-einai-ethnika-sosti.html  )

 

Απάντηση Καραγιαννίδη στους «Γκοτζαμάνηδες της Δράμας»: ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία

«Από χτες στελέχη της ΝΔ κολλάνε αυτές τις αφίσες στην πόλη μου» καταγγέλλει ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, κοινοποιώντας τη σχετική φωτογραφία.

Ο βουλευτής Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:

Από χτες στελέχη της ΝΔ κολλάνε αυτές τις αφίσες στην πόλη μου. Οι Γκοτζαμάνηδες της Δράμας βγήκανε από τα λαγούμια. Πιστεύουν ότι θα με τρομάξουν και μένα και τους συντρόφους και τις συντρόφισσες μου βουλευτές και βουλεύτριες. Είναι βαθιά νυχτωμένοι οι φασίστες νεοδημοκράτες.
Έχω μονο δύο παρατηρήσεις, α) περίμενω κάποιο σχολιασμό από τα υπόλοιπα κόμματα του δημοκρατικού τόξου γι’ αυτήν την πρακτική β) έχω και καλύτερες φωτογραφίες για την επόμενη αφίσα.
Και η απάντηση στην ερώτηση των Γκοτζαμάνηδων είναι ΝΑΙ θα την ψηφίσω τη συμφωνία.