Σύσσωμος και έγκαιρος ο κυβερνητικός μηχανισμός για την επιτυχή αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στον Κάλαμο

«Αυτή η πυρκαγιά ήταν μια μεσαία πυρκαγιά, με βάση την έκταση που τελικώς κάηκε, αλλά ήταν μια πολύ επικίνδυνη πυρκαγιά. Απειλούσε να γίνει μια μεγα-πυρκαγιά και κυρίως σε μια περιοχή που ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας», λέει στο Πρακτορείο ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας.

Και εξηγεί γιατί η συγκεκριμένη φωτιά δεν ήταν δυνατόν να σβήσει άμεσα: Εκδηλώθηκε σε μια πλαγιά με κατεύθυνση προς την κορυφή της και με μεγάλη καύσιμη ύλη: «αυτό σημαίνει -εξηγεί- ότι τρέχει πολύ γρήγορα και το μήκος της φλόγας είναι μεγάλο. Ποτέ δεν μπαίνουν δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο ανέβασμα, οι ζώνες γίνονται στην κορυφή της πλαγιάς», απαντά.

Όπως εξηγεί συγχρόνως και τη σύνθετη δυσκολία που είχαν να αντιμετωπίσουν οι δυνάμεις που επιχείρησαν στην Αττική: «Οι πυροσβέστες -μας λέει- ταυτόχρονα με το μέτωπο της φωτιάς, είχαν να προστατέψουν σπίτια που κινδύνευαν, την πίεση των κατοίκων, επίσης υποδομές, όπως τις τρεις παιδικές κατασκηνώσεις. Αυτό συνεπάγεται απόσπαση της Πυροσβεστικής από το κύριο έργο της, διασπορά των δυνάμεων κατάσβεσης».

Παρά τις έντονες δυσκολίες της φωτιάς ( πολλές εστίες στη μέση πυκνού δάσους, μεγάλο μέτωπο, πυκνό εύφλεκτα θαμνώδες και κακοτράχαλο ανάγλυφο εδάφους, άνεμοι δυσχερείς, μεγάλη καύσιμη ύλη) η πυρκαγιά έσβησε. Μετά το τέλος αυτής της καταστροφής  όμως, μερικές σκέψεις πρέπει να ειπωθούν και γραφτούν σχετικά με την ταχύτητα αντίδρασης του κρατικού και πολιτειακού μηχανισμού:

Ο ίδιος  ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σε πλήρη ενημέρωση για την εξέλιξη της φωτιάς και ζήτησε την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος . Ο πρωθυπουργός  ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες».

 

 

Βέβαια και ο υπουργός Έθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμένος είχε θέσει σε ετοιμότητα τον στρατιωτικό μηχανισμό για οποιαδήποτε βοήθεια χρειαζόταν η Πυροσβεστική. Από τις Ένοπλες Δυνάμεις 100 άνδρες έμψυχο δυναμικό και τέσσερα μηχανήματα έργου έδωσαν τις δικές τους δυνάμεις ως συνδρομή στο έργο κατάσβεσης.

 

 

 

Απο την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς βρέθηκε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου (παρά τις όποιες αποτυχημένες προσπάθειες μέρους της αντιπολίτευσης οτι ολιγώρησε να παρευρεθεί ) η οποία σε συνέντευξη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και αφού ήδη είχαν τεθεί υπό έλεγχο τα πύρινα μέτωπα ανέφερε:

“Στην Περιφέρεια Αττικής υλοποιούμε συστηματικά αυτές τις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά στην πρόληψη, ετοιμότητα, αντιμετώπιση και αποκατάσταση συνεπειών και ζημιών από δασικές πυρκαγιές. Κύρια αρμοδιότητα είναι η συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος στη βάση των αιτημάτων του καθώς και τη διάθεση του απαραίτητου δυναμικού και μέσων της Περιφέρειας. Έτσι, στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική, η Περιφέρεια Αττικής συνέδραμε, ύστερα από σχετικό αίτημα της Πυροσβεστικής, τις δυνάμεις κατάσβεσης με 26 υδροφόρες, 10 βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα ενώ με ειδικές πλατφόρμες μετέφερε μέχρι και ερπυστριοφόρα βαρέως τύπου χωματουργικά μηχανήματα του στρατού στο μέτωπο των πυρκαγιών. Ήδη η πρώτη απόφαση για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης ανέρχεται σε 850.000 ευρώ.”.

Όμοροι δήμοι με υδροφόρες , μηχανήματα έργου κι οποιοδήποτε άλλο πρόσφορο μέσο διέθεταν, συνέβαλλαν κι αυτοί στο τεράστιο έργο της πυρόσβεσης κάτω βέβαια απο τον συντονισμό και την ηρωική προσπάθεια της καθ΄ύλην αρμόδια υπηρεσίας της Πυροσβεστικής που για άλλη μια φορά υπερέβαλλε εαυτόν σε σημείου αυτοθυσίας κατά μαρτυρίες πολλών .

 

 

Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκε και το πολιτικό προσωπικό της περιοχής όπως ο κ. Σκουρολιάκος Πάνος,  βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αττικής  , που απ΄τις πρώτες στιγμές ήταν κοντά στην περιοχή ώστε και με τις δικές του δυνάμεις να βοηθήσει κι αυτός στο δύσκολο καθήκον όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Ανατολικής Αττικής.

 

 

Συμπερασματικά η πολιτεία από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά στην φωτιά με όλους τους φορείς ετοιμοπόλεμους, ώστε αν και η φωτιά ήταν δύσκολη στην κατάσβεση , αντιμετωπίστηκε με τον συντομότερο και καλύτερο τρόπο για να μην θυμηθούμε τις τεράστιες ζημιές από ολιγωρία και κακό συντονισμό στις πυρκαγιες του 2007 και αργότερα.

Τα συμπεράσματα είναι πολλά και χρήζουν ανάλυσης από τους ειδικούς καθώς και λήψη αποφάσεων και εφαρμογή τους από την πολιτεία που δείχνει να προχωρά ανυποχώρητα και στον τομέα αυτό.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *