Τμήματα Φυσικής ενάντια στα κρούσματα… ψευδοεπιστήμης

Κώστας Ζαφειρόπουλος
Μετά το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, τώρα και το αντίστοιχο του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε σαφή θέση απέναντι στις αντιεπιστημονικές δραστηριότητες αλλά και την ασεβή συμπεριφορά της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών σε μια προσπάθεια διάσωσης του επιστημονικού κύρους.

Το ένα μετά το άλλο τα Τμήματα Φυσικής των μεγαλύτερων Πανεπιστημίων της χώρας προχωρούν σε αποφάσεις εναντίον της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και υπεράσπισης του κύρους της επιστήμης.

Πρόσφατα το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης έλαβε θέση απέναντι στα φαινόμενα παρακμής που εμφανίζουν η ηγεσία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και οι συνεργάτες της.

Είχε προηγηθεί στις 4 Φεβρουαρίου 2019, το Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, επιβεβαιώνοντας τις ύβρεις, τις μειωτικές αναφορές προς φοιτητές («καθίκια αριστεροί») και εκπαιδευτικούς Φυσικής και φυσικών επιστημών αλλά και τις πρόσφατες εκβιαστικές απειλές για αποστολή εξωδίκων εναντίον προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών. Πρόκειται για τη συνέχεια του αποκαλυπτικού θέματος της «Εφ.Συν.» («Η ψευδοεπιστήμη συναντά την Ακροδεξιά Ελλάς Ελλήνων Μεταφυσικών», 17.2.2019).

Στην προχθεσινή απόφαση του Τμήματος Φυσικής της Κρήτης αναφέρεται: «Αν και δραστηριότητες αυτού του χαρακτήρα δεν είναι καινούργιες για την Ενωση Ελλήνων Φυσικών, η αυξανόμενη συχνότητα σε συνδυασμό µε τη συστηματική προβολή τους δημιουργούν την πεποίθηση μιας “άνευ όρων” υιοθέτησης ή και παραδοχής της βασιμότητας αντιεπιστημονικών απόψεων και πρακτικών ακριβώς από εκείνους που έχουν θεσμική υποχρέωση να αντιτίθενται σε αυτές».

Στην ανακοίνωσή του το Τμήμα Φυσικής κάνει αναφορά και σε διάφορες επιχειρηματικές σκοπιμότητες της εν λόγω Ενωσης.

«Χρυσά» σεμινάρια

Υπενθυμίζεται ότι χωρίς την έγκριση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου και χωρίς την απαραίτητη υπογραφή του γενικού γραμματέα του υπουργείου, η Ενωση Ελλήνων Φυσικών ανήγγειλε μονομερώς τη διενέργεια των 29ων πανελλήνιων διαγωνισμών Φυσικής Λυκείου-Γυμνασίου «Αριστοτέλης 2019».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως και παλαιότερο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα» («Επιμένουν τα “χρυσά” σεμινάρια διορισμού», 15 Μαρτίου 2010, Χρήστος Κάτσικας), στο οποίο παρουσιάζονται σεμινάρια για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, σε συνεργασία της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα οποία πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας με κόστος για τον επιμορφούμενο 1.700-2.500 ευρώ.

Επρόκειτο για τη συνέχεια της ψήφισης του νόμου 3699/2008 για την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση που προέβλεπε, φωτογραφικά, ότι για να διοριστεί ένας εκπαιδευτικός στα σχολεία Ειδικής Αγωγής ήταν απαραίτητο, ανάμεσα σε άλλα, ένα σεμινάριο 400 ωρών. Μέσα στους διάφορους φορείς που εκμεταλλεύτηκαν τη «γαλάζια» φωτογραφική διάταξη ήταν και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών.

Στις 22 Δεκεμβρίου 2009 η τότε υφυπουργός Παιδείας Εύη Χριστοφιλοπούλου εξήγγειλε την κατάργηση των ακριβοπληρωμένων σεμιναρίων λέγοντας ότι «αποτελούν εμπαιγμό τόσο για την επιμόρφωση που παρέχουν όσο και για τους κατόχους αναγνωρισμένων τίτλων σπουδών στην Ειδική Αγωγή».

Επιστρέφοντας στις μέρες μας, μετά τη δημοσίευση του θέματος από την «Εφ.Συν.», κοινή ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσαν και τρεις επιστημονικές εταιρείες Φυσικής (Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας, Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Φυσικής Υψηλών Ενεργειών), υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Πρέπει όλοι να είναι προσεκτικοί απέναντι σε αυτούς που πουλάνε “κβαντικές” μεθόδους για πάσα νόσο και χρεώνουν εξωφρενικά ποσά για σχετικά σεμινάρια. Ολες αυτές οι θεωρίες βρίσκονται στον χώρο της ψευδοεπιστήμης και είναι ανεπίτρεπτο να ενδύονται τον μανδύα της επιστημονικότητας υπό την αιγίδα ιστορικών σωματείων που σκοπός τους είναι να προωθήσουν την επιστήμη της Φυσικής και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, διότι η σύγχυση που δημιουργείται είναι μεγάλη».

Κατόπιν αυτών, δεν εντυπωσιάζει το γεγονός πως πριν από λίγες μέρες τρία μέλη του διευρυμένου διοικητικού συμβουλίου της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών έστειλαν γραπτή παραίτηση, κάνοντας λόγο για «ευτελισμό της επιστήμης μας στον βωμό της προβολής και του κέρδους», για επιμονή στήριξης «κβαντικών ηθοποιών» και λοιπών «επιστημόνων», για «οργάνωση επικερδών σεμιναρίων επί παντός επιστητού και εκδηλώσεων ξένων προς τη Φυσική».

(ΠΗΓΗ  : https://www.efsyn.gr/ellada/koinonia/188301_tmimata-fysikis-enantia-sta-kroysmata-pseydoepistimis   )