Το βραβείο Ζαχάρωφ στον Ουιγούρο Ilham Tohti

Ilham Tohti

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι ανακοίνωσε σήμερα τον νικητή του Βραβείου Ζαχάρωφ  στο Στρασβούργο, μετά από διαβούλευση της Διάσκεψης των Προέδρων (Πρόεδρος και ηγέτες των πολιτικών ομάδων).

«Είμαι πολύ ευτυχής που ανακοινώνω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επέλεξε τον Ilham Tohti ως νικητή του βραβείου Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης το 2019. Ο Tohti αφιέρωσε τη ζωή του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα. Παρά τη μετριοπαθή και συμφιλιωτική φωνή του, καταδικάστηκε σε ισόβια μετά από μια δίκη-παρωδία το 2014. Με τη χορήγηση του βραβείου αυτού, καλούμε την κινεζική κυβέρνηση να απελευθερώσει τον Tohti και ζητάμε τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στην Κίνα», δήλωσε ο πρόεδρος Σασόλι.

Ο Ilham Tohti είναι Ουιγούρος οικονομολόγος, μελετητής και ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης στην Κίνα σχετικά με κατηγορίες που σχετίζονται με αυτονομιστική δράση. Διαβάστε περισσότερα για το βραβευμένο, καθώς και για τους υπόλοιπους φιναλίστ και υποψηφίους εδώ.

Η τελετή απονομής του Βραβείου Ζαχάρωφ θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο στις 18 Δεκεμβρίου.

Ιστορικό

Το βραβείο Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης απονέμεται κάθε χρόνο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θεσμοθετήθηκε το 1988 για να τιμήσει άτομα και οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες.

Πέρυσι, το βραβείο δόθηκε στον ουκρανό σκηνοθέτη Oleg Sentsov. Πήρε το όνομά του από τον Σοβιετικό φυσικό και πολιτικό αντιφρονούντα Αντρέι Ζαχάρωφ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 50 000 ευρώ.