Τριάντα οκτώ επιστήμονες δικαιολογούν το ομοφοβικό παραλήρημα του μητροπολίτη Μόρφου

Σάλο προκαλεί μια ανοιχτή επιστολή 38 επιστημόνων που χαρακτηρίζουν «πιθανή επιστημονική εξήγηση της ομοφυλοφιλίας» τον ανεκδιήγητο ισχυρισμό του ότι «ένα παιδί γεννιέται ομοφυλόφιλο επειδή κάποτε η μητέρα του έκανε πρωκτικό σεξ με τον πατέρα του και της άρεσε».

Η εν λόγω επιστολή δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη ιστοσελίδα της μητροπόλεως, καθώς και σε άλλα εκκλησιαστικά σάιτ, προς υποστήριξη του ιερέα, που μετά το νέο ομοφοβικό παραλήρημά του, που προκάλεσε κατακραυγή τόσο στην Κύπρο, όσο και διεθνώς, παραπέμφθηκε στον εισαγγελέα με βάση τον αντιρατσιστικό νόμο.

Ανάμεσα στους 38 υπογράφοντες την σκοταδιστική επιστολή βρίσκονται καθηγητές Πανεπιστημίου, διδάκτορες και επαγγελματίες διάφορων επιστημονικών κλάδων.

Τα ονόματα κάτω από την επιστολή είναι τα εξής:

Ανδρεάτος Αντώνιος – Καθηγητής Πληροφορικής Σχολής Ικάρων, Αντωνιάδης Ιωάννης – Δρ Φυσικής, εκπαιδευτικός, Θεσσαλονίκη, Αποστολάκης Μιχαήλ – Ιατρός Καρδιολόγος, Gloucester, UK Βασιλειάδης Δαμιανός – εκπαιδευτής, συγγραφέας, Βιδάλης Μιχαήλ – Αρχιτέκτων, Δρ Αστικής Κοινωνιολογίας, Δενάζης Σπυρίδων – Αναπλ. Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Υπολογιστών Πανεπιστημίου Πατρών, Δροσίτης Ιωάννης – Δρ Μηχανικός Υπολογιστών, Lead Platform Engineer at European Banking Authority, Paris, France, Ιεραπετρίτης Δημήτρης – Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Ιστσέν Δημοσθένης – Ιατρός Καρδιολόγος, Καρακατσάνης Κωνσταντῖνος – τ. Καθηγητής Πυρηνικῆς Ἰατρικῆς ΑΠΘ, Κοζυράκης Εὐμένιος –Πολιτικός Μηχανικός Κουρούμαλης Ηλίας – Ομότιμος Καθηγητής Γαστρεντερολογίας Ιατρικής Σχολής Παν. Κρήτης, Λαζαρίδης Αναστάσιος – PhD, Prof Emeritus, Widener Univ, PA, USA Lazaridis Christina, PhD, Chemist, USA Μαυρίδης Σταύρος – Ιατρός παθολόγος, Μεταλληνός Δημήτριος – Δρ Ιστορίας Ιονίου Πανεπιστημίου, Μπακάλης Ναούμ – τέως Διευθυντής Ερευνών, Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας & άμισθος Επιστημονικός Συνεργάτης, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Νατσιός Δημήτριος – Δάσκαλος,  Ντόκος Σωκράτης – Associate Professor of Biomedical Engineering, Sydney Australia, Ντούλης Ανδρέας –Καθηγητής Βιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Οἰκονομάκος Ἐλευθέριος – Συνταξ. Μηχανολόγος-‘Ηλεκτρολόγος ΕΜΠ, PhD Univ. of Strathclyde, Παναγόπουλος Εμμανουήλ –Αμ. Επ. Καθηγητής Χειρ/κής ΕΚΠΑ, τ. Συντ/στής Δ/ντής ΕΣΥ, Νοσοκ. Ο Άγιος Σάββας, Παπαγιάννης Γρηγόριος – Καθηγητής Βυζαντινής Φιλολογίας ΔΠΘ, Παπαδόπουλος Νικόλαος – MD, PhD, FEBO, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής ΑΠΘ, Παύλος Γεώργιος – τ. Αν. Καθ. φυσικής και φιλοσοφίας Πολυτεχνικής Σχολής ΔΠΘ, Πελίδου Συγκλητή-Ερριέττα –Νευρολόγος, Επίκ. Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Πετρουλέας Βασίλειος – Δρ Φυσικός, τ. δ/ντής ερευνών ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Poulinas Athanasios & Afroditi, Florida, USA, Ρήγος Ευάγγελος – πλοίαρχος Ε.Ν. τ. Director Hellenism ΑΧΕΠΑ Αθηνών HJ-1, ΒΒΑ PACE Univ. Ρουπακιά Σοφία – BSc, MA, Learning & Training Manager, London, UK, Σακαρίδης Χρῆστος – Υπ. Διδάκτωρ Ηλ. Μηχανικός & Μηχ. Υπολογιστών, Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο (ΕΤΗ) Ζυρίχης, Σταμπολιάδης Ηλίας – Δρ. Μηχανικός Μεταλλείων/ Μεταλλουργός, τ. Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης, Σχοινάς Ιωάννης – Οικονομολόγος & Θεολόγος, Σωτηρόπουλος Δημήτριος – Οδοντίατρος, Τσελεγγίδης Δημήτριος – τ. Καθηγητής Τμήματος Θεολογίας ΑΠΘ, Τσολάκη Μάγδα – Καθηγήτρια Νευρολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Α΄ Νευρολογικής Κλινικής, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer, Συντονίστρια του εργαστηρίου Νευροεκφυλιστικών Νοσημάτων (ΚΕΔΕΚ), Χατζόπουλος Ιωάννης – Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ωστόσο, ένας εξ αυτών έσπευσε να διαψεύσει οποιαδήποτε στήριξη προς τον μητροπολίτη και τις θέσεις του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συμμετείχε στο εγχείρημα και ότι εν αγνοία του συμπεριλήφθηκε το όνομά του.

Η αντίδραση ήρθε από τον Αλέξανδρο Καψοκαβάδη, Δρ Εθνομουσικολογίας, Μουσικό και Συνθέτη, που μόλις είδε το όνομά του στη λίστα, προχώρησε σε δημόσια διάψευση στο Facebook. «Πού να απευθυνθώ για να καταγγείλω αυτόν ο οποίος συμπεριέλαβε το όνομά μου στη συγκεκριμένη λίστα; Ποιος αγενέστατος με χρησιμοποίησε, χωρίς να με ρωτήσει; Πραγματικά πέφτω από τα σύννεφα… Τι δουλειά έχω εγώ να εκφράσω δημόσια θέση σχετικά με τα εκκλησιαστικά (τι να την κάνει κιόλας η Εκκλησία τη γνώμη μου); Από πού κι ώς πού να στηρίξω έναν άνθρωπο τον οποίον ούτε έχω ακουστά; Δηλώνω έξω φρενών!!! Πρόκειται περί διαπόμπευσης!, έγραψε συγκεκριμένα με αποτέλεσμα το όνομά του να αφερεθεί.

Οι φερόμενοι ως υπογράφοντες δηλώνουν ότι είναι στο πλευρό του μητροπολίτη, ο οποίος δέχεται μια «άδικη δίωξη». «Για τον λόγο αυτόν αποφασίσαμε να πάρουμε θέση. Κατηγορούν τον μητροπολίτη Μόρφου για ρατσισμό επειδή σε συγκέντρωση χριστιανών είπε τα αυτονόητα. Αυτά που πιστεύει η Εκκλησία και αυτά που παραδεχόταν η κοινωνία μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) μέχρι πριν από λίγα χρόνια για την ‘‘κατά φύσιν’’ και ‘‘παρά φύσιν’’ σεξουαλική σχέση, για την ομοφυλοφιλία και για τις εκτρώσεις. Ο επίσκοπος Μόρφου έδωσε πιθανή επιστημονική εξήγηση της ομοφυλοφιλίας χωρίς να προσβάλει πρόσωπα. Για την Εκκλησία, όλα τα πρόσωπα είναι εικόνες Χριστού, άρα ιερά και αξιαγάπητα, η αμαρτία όμως δεν είναι αποδεκτή διότι καταστρέφει τον άνθρωπο», λένε.

Επισημαίνουν επίσης ότι πρόκειται για έναν επίσκοπο που μιλάει με αγάπη στο ποίμνιό το, θέλοντας να το διαφυλάξει. «Αυτό με κανέναν τρόπο δεν συνιστά υποκίνηση των ακροατών σε μίσος ή σε βιαιοπραγία εις βάρος άλλων. Πού είδαν κάποιοι την “προσβολή”, την “υποκίνηση μίσους”, τον “ρατσισμό”; Παραδόξως διώκεται ένας ιεράρχης που κηρύττει τον λόγο της Ορθοδοξίας, όπως συμβαίνει κατά τα τελευταία 2.000 έτη, αλλά δεν διώκονται εκείνοι που συστηματικά προσβάλλουν τα θεία και το εθνικό σύμβολο με λόγια και πράξεις», λένε.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του Μόρφου, η οποία θέλει να παρασύρει τη Δικαιοσύνη της Κύπρου σε ποινικές διώξεις, «ώστε να τρομοκρατηθούν ιεράρχες και πιστοί για να μη μιλούν τον λόγο του Θεού και των Πατέρων». Καταλήγοντας, αναφέρεται ως «αδικαιολόγητη και άδικη» η επίθεση κατά του μητροπολίτη, καθώς η διατύπωση των θέσεων είναι συνταγματικό δικαίωμα και ηθική υποχρέωσή του προς τα πνευματικά του τέκνα. «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου θα διαπιστώσει το αβάσιμο της κατηγορίας περί ενδεχόμενης διάπραξης ποινικού αδικήματος και ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου αλλά και της Ελλάδος θα προβάλουν τη διδασκαλία της Εκκλησίας περί ομοφυλοφιλίας όπως είναι διατυπωμένη στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη».

Απογοήτευση για την επιστολή και το περιεχόμενό της εξέφρασε η Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, σημειώνοντας ότι διαστρεβλώνεται το ποιος είναι ο θύτης και ποιο το θύμα.

(ΠΗΓΗ: https://tvxs.gr/news/ellada/trianta-okto-epistimones-dikaiologoyn-omofobiko-paralirima-toy-mitropoliti-morfoy  )