«Υγειονομική βόμβα» έκρυβε επιχείρηση λιανικής πώλησης τροφίμων στον Γέρακα

Το ΣΔΟΕ Αττικής και ο ΕΦΕΤ εντόπισαν και εξάρθρωσαν οικονομική απάτη και «βόμβα» υγειονομικού ενδιαφέροντος στον Γέρακα Αττικής. Επιχείρηση τύπου σουπερμάρκετ διατηρούσε σε ακατάλληλο αποθηκευτικό χώρο μη ασφαλή για προϊόντα διατροφής και ποτά, για τα οποία δεν υπήρχαν γνήσια παραστατικά αγοράς.

Έπειτα από την έρευνα του ΣΔΟΕ Αττικής, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής του ΕΦΕΤ σε επιχείρηση με είδη τροφίμων στον Γέρακα, στην έδρα της επιχείρησης, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος αλλά και σε αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο της ίδιας επιχείρησης, σε άλλη διεύθυνση, διαπιστώθηκαν παραβάσεις οικονομικής φύσεως, παραποίησης σημάτων, παράνομης συσκευασίας χύμα ανώνυμου προϊόντος, καθώς και σημαντικές παραβάσεις που σχετίζονταν με την ασφάλεια των τροφίμων.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν χύμα ανώνυμα και άγνωστης προέλευσης τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά, χωρίς παραστατικά αγοράς.

ΣΔΟΕ - ΕΦΕΤ
ΣΔΟΕ

Η επεξεργασία, συσκευασία και αποθήκευση των προϊόντων πραγματοποιούνταν σε ακατάλληλες συνθήκες για την ανθρώπινη υγεία, εφόσον δεν τηρούνταν οι απαραίτητες προδιαγραφές, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έφεραν κατασκευασμένα – πλαστά σήματα.

Στον αδήλωτο αποθηκευτικό χώρο εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και είδη συσκευασίας, όπως σακούλες και αυτοκόλλητες ετικέτες, καθώς και ένα ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.

Τα κλιμάκια ελέγχου του ΣΔΟΕ και του ΕΦΕΤ κατέσχεσαν:

• Το ειδικό μηχάνημα επικόλλησης ετικετών.

• Τετρακόσιες(400) περίπου συσκευασίες τροφίμων, κυρίως καφέ, με πλαστές ετικέτες γνωστών εταιρειών και πενήντα (50) φιάλες αλκοολούχων ποτών, που εντοπίστηκαν σε ακατάλληλο χώρο φύλαξης (μέσα σε container στην έδρα της επιχείρησης).

• Πεντακόσια (500 )τεμάχια υλικών συσκευασίας.

• Επίσημα και ανεπίσημα φορολογικά στοιχεία της επιχείρησης.

• Επί πλέον δεσμεύτηκαν δέκα (10) περίπου τόνοι ακατάλληλων τροφίμων, άγνωστης προέλευσης.

Τα κατασχεμένα τρόφιμα μεταφέρθησαν σε χώρους της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΟΕ ενώ ο ΕΦΕΤ έλαβε δείγματα τροφίμων για περαιτέρω εργαστηριακό έλεγχο.

Το ΣΔΟΕ ενημέρωσε την αρμόδια υγειονομική υπηρεσία για τις κατά νόμο ενέργειες στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, ενώ συνεχίζεται η έρευνα προκειμένου να εντοπιστεί η προέλευση των ακατάλληλων τροφίμων, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις καθώς και η τυχόν διάπραξη λαθρεμπορικών παραβάσεων.

(ΠΗΓΗ : http://www.efsyn.gr/arthro/ygeionomiki-vomva-ekryve-epiheirisi-lianikis-polisis-trofimon   )