Φίλης : Αξιοπρεπείς δουλειές για όλους & ισχυρό κοινωνικό κράτος

 Εκλογές 2019: «Αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας έχοντας τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη. Σήμερα έχουμε λύσει τα χέρια και γράφουμε μόνοι μας, χωρίς υποβολέα, τη νέα σελίδα της χώρας» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Νίκος Φίλης στη «Νέα Σελίδα». Παράλληλα, τόνισε ότι το πρόγραμμα του προοδευτικού πόλου έχει ως απώτερο στόχο της να έλθουν« Αξιοπρεπείς δουλειές για όλους και ισχυρό κοινωνικό κράτος».

«Με το πρόγραμμα Μητσοτάκη όποιος διαθέτει χρήματα θα μπορεί να έχει μια στοιχειώδη ασφάλεια και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παιδείας και ασφάλισης. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες ενός διαλυμένου κοινωνικού κράτους» είπε μεταξύ άλλων.

Της Γεωργίας Σαδανά

gsadana@neaselida.news

«Η αλλαγή στην καθημερινότητα αλλά και γενικότερα η αναγκαία κοινωνική αλλαγή προϋποθέτουν τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πολιτικού πόλου, μια συμμαχία κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, με την επιδίωξη να εκπροσωπήσει την πλειοψηφία των πολιτών», τονίζει στη «Νέα Σελίδα» ο υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης. Ο ίδιος εξηγεί ότι «το πρόγραμμα του προοδευτικού πόλου υπερασπίζεται ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που αφορά, όχι μόνο στους φτωχούς, αλλά και στους μεσαίους και σε όλο τον πληθυσμό», ενώ αναφορικά με το πολιτικό πρόγραμμα της ΝΔ σχολιάζει ότι «όποιος διαθέτει χρήματα θα μπορεί να έχει μια στοιχειώδη ασφάλεια και να αγοράζει υπηρεσίες υγείας, παιδείας και ασφάλισης. Οι υπόλοιποι θα απευθύνονται στις υποβαθμισμένες υπηρεσίες ενός διαλυμένου κοινωνικού κράτους. Το θέλουμε αυτό;».

Θεωρείτε ότι ανατρέπεται το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών; Τι νέο μπορεί να κομίσει στη δημόσια συζήτηση ο ΣΥΡΙΖΑ για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα;

Στις βουλευτικές εκλογές τα διλήμματα είναι διαφορετικά. Κρίνεται ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν στη ζωή των πολιτών. Με αυτή την έννοια, το αποτέλεσμα είναι ανοιχτό, δεν έχει κριθεί. Άλλωστε, ένα μεγάλο μέρος πολιτών επέλεξε να μην συμμετάσχει στις ευρωεκλογές, ανάμεσά τους και ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι αρνήθηκαν να μετακινηθούν σε άλλο κόμμα και με την αποχή τους μας έστειλαν μήνυμα να κάνουμε τις αναγκαίες διορθώσεις στην τακτική μας.

Πλέον εμείς είμαστε προσανατολισμένοι στην προγραμματική αντιπαράθεση, ενώ η ΝΔ κρύβει το πρόγραμμά της. Το ερώτημα είναι το εξής: Θα έχουμε ένα περιβάλλον ανάπτυξης με νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, ισχυρό κοινωνικό κράτος, κοινωνική δικαιοσύνη και οικολογική ισορροπία; Ο κύριος Μητσοτάκης αμφισβητεί αυτό το μοντέλο. Θέλει μια ανάπτυξη σε βάρος της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, που θα εξυπηρετεί τα ιδιωτικά συμφέροντα. Για εμάς το ισχυρό κοινωνικό κράτος και η αξιοπρεπής εργασία αποτελούν τις δύο βάσεις για την ανάπτυξη. Και οι βάσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στους φτωχούς, όπως ισχυρίζεται η ΝΔ, αλλά και στη μεσαία τάξη. Σχολεία, παιδικοί σταθμοί, ασφάλιση, νοσοκομεία, επιδόματα ενοικίου για τα νέα ζευγάρια, όλα αυτά αφορούν και στη μεσαία τάξη.

(ΠΗΓΗ : https://neaselida.gr/ekloges/filis-sti-nea-selida-axioprepeis-doyleies-gia-oloys-amp-ischyro-koinoniko-kratos/  )